Svenska Modellhästregister

  • Start
  • Hur du gör för att registrera
  • SMLR Nyregistering
  • Uppdatering registering
  • REGISTRET ONLINE*
  • Ras, typ och kategori
  • Åsnans färger
  • Åsnehybrider
  • Kontakt


Svenska Modell Långöronregistret
  • Långöron start
  • SMLR Nyregistering
    Uppdatering registering
  • REGISTRET ONLINE*
  • Ras, typ och kategori
  • Åsnans färger
  • Åsnehybrider
(*Googledoc, uppdateras allt eftersom, öppnas i ny flik)



Svenska Modell Långöronregistret

Åsnans färger

Engelsk färgbenämning kommer att användas i detta modellregister då mer djupgående forskning på åsnornas färger fortfarande är i sin linda och jag tycker att det saknas bra svenska termer. För att få lite mer förståelse för hur färgerna ser ut har dock vissa paralleller/liknelser till motsvarande hästfärger gjorts. Jag har gjort mitt bästa för att denna information skall vara så korrekt som möjligt, men ser du något sakfel får du gärna kontakta mig privat.

Tänk på att inte alla åsneraser kommer i alla färger, detta gäller särskilt de vilda åsnorna. Tips är att försöka söka runt lite efter bilder på riktiga åsnor av den typ eller ras du vill att din modellåsna ska vara. Den mest färgglada typen är enligt min erfarenhet ‘Miniature’ åsnetypen, därefter ‘Standard’ och sist ‘Mammuth’. De vilda åsneraserna är de mest ‘konservativa’ färgmässigt.

Färger som godkänns och registeras i SMLR
- Black
- Brown/Black
- Red
- Red/Brown
- Brown
- Grey dun
- Bay
- Brown/Grey dun
- Black w/Cross
- Red/Grey dun
- Cameo (OBS! Ovanlig!!)
- White (BEW, ange även grundfärg)
- White (DV, ange även grundfärg)
- White (FSW, ange även grundfärg)
- Grundfärg + Spotted
- Grundfärg + Roan = Blue roan, Red roan, Strawberry roan, eller Grey roan - se ovan.
- Dappled Roan - benämning liknande "vanlig roan" ovan
- Frosted Roan - benämning liknande "vanlig roan" ovan
- Frosty Roan - benämning liknande "vanlig roan" ovan




Black

Svart. Kan vara svårt att avgöra på åsnor då det även kan vara en svartbrun åsna. Det finns två sorter av svart, i de fall den vanligt förekommande ålen saknas kallas färgen 'black'. Om färgen ser (något blekare) svart ut men åsnan har ål och övriga 'vildtecken' som syns kallas färgen 'smokey black with cross'. Detta ska man inte att förväxla med smokey black (‘gulsvart’) hos hästar! Snarare är det då kanske bättre att jämföra med termen ‘bleksvart’.

Black Vildtyp EdEd Dominant Homozygot. Dominant för svart pigment, kan ej få röda (red) föl oavsett av den andra förälderns genotyp.
Vildtyp Eded Recessiv Heterozygot. Bärare av red och ger antingen E eller e till sin avkomma.


Red/Sorrel

Det som är fux hos hästar kallas även hos åsnor för ‘chestnut’ (fux på engelska) eller ‘sorrel’ eller mer ofta bara för ‘red’. Detta gäller alla röda toner som inte är brun. ‘Sorrel’ tycks användas mer ofta än ‘chestnut’ även om det växlar rätt mycket beroende på region och land. Kan ibland att vara svår att särskilja från ‘red dun’ och ‘russet’. Överlag ‘plattare’ i färgen än vad fuxfärgade hästar är.

Red/Sorrel eded Recessiv Homozygot. Två kopior av red. Åsnan är "red"/Sorrel.


Bay/Brown (Agouti)

‘Brun’ på svenska. Påverkar bara svarta pigment och bleker dessa. Varierar från ljusbrun, mörkbrun, till svartbrun hårrem. En brun åsna oavsett variant har svarta underben, man och svans. En mer svartbrun åsna saknar allt som oftast det mer rödbruna i färgen, och de som finns är oftast detta på grund av att de blivit blekta i solen.

Är homozygot (AA) eller heterozygot (Aa).

Russet
Varianten av ‘bay/brown’ som kallas för ‘russet’ är ofta mörkt röd i färgen, och liknar en brun åsna men saknar de svarta underbenen. Det som skiljer en ‘russet’ från en ‘red/sorrel’ är att de primitiva tecknen (‘trim’ på engelska), då främst mankkorset är svarta istället för rödtonade.

Agouti Bay AA Dominant Begränsar utbredning av svart.
Brown/black Ab Intermediate Ger tan-färgade områden på huvud samt bakom öron.
Vildtyp A+ Recessive Ger svart med white points.


Dun

På svenska kallas denna färg för ‘black’. Denna färg har alltid så kallade ‘primitiva tecken’ dvs en ål längs ryggen, mankkors, mörka markeringar på örats baksida samt zebraränder på benen. Förekommer på alla varianter av ‘grundfärgerna’. Färgen på mule, mage och ben är dock vanligtvis något ljusare än resten av kroppen om åsnan saknar så kallade ‘light points’ (se nedan).

Är homozygot (DnDn) eller heterozygot (nDn).

Grey dun
- Den vanligaste åsnefärgen och kan liknas vid hästens musblack, dvs black (svart) + dun. Kan skifta från ljust gråbeige till mörkt grafitgrå. De primitiva tecknen är ofta svarta eller mörkt grå.

Red/Rose Dun
- Kan liknas vid hästens rödblack, dvs red (fux) + dun. I de allra ljusaste exemplaren kan åsnan nästan se lite rosa ut. De primitiva tecknen är ofta i en mörkare ‘röd’ nyans. Kan ibland vara svår att särskilja från ‘red’ och ‘russet’.

Brown-Grey dun
- Kan liknas vid hästens brunblack, dvs brown + dun. Är ofta en rätt svårdefinierad färg då åsnan ofta är ett mellanting färgmässigt mellan ‘grå’ och ‘brun’. Väldigt ljusa exemplar sägs vara lika de åsnor på Guernsey som sades ha en ‘guldaktig’ färg (numer utdöd), och liknande den färg som en ljusbrunblack fjording har. De primitiva tecknen är ofta i en mörkare ‘chokladig’ nyans.


Dun Vildtyp Dn+ Dominant Gör grundfärgen ljusare, dock är de primitiva tecknen fortfarande mörka.
Nondun nDn Recessive Dun (black) saknas.


Light Points

De allra flesta åsnor har ljusa markeringar mule, runt ögon, på magen samt ben, dessa kallas för ‘light points’. Utbredningen av dessa kan skifta något beroende på ras, samt mellan tam- och vildåsna. Åsnor kan även sakna dessa ljusa markeringar helt och istället ha en mörk mule, och helt sakna de ljusa ‘ögonringarna’ samt den ljusa magen och benen. Denna avsaknad av ljusa tecken benämns som ‘No Light Points’ (NLP) på engelska vid identifiering sätts detta inom parentes efter färgen men kan också skrivas ut.

Light Points Vildtyp PP, Pp Dominant Har "Light Points"
No Light Points pp Recessiv Saknar Light Points (NLP), dvs är mörk runt mule, ögon samt saknar ljus buk, samt ljusa partier på benens insida.


Ivory (BEW) - Blueeyed white

Dessa åsnor är ofta lite gulaktiga/’off-white’ i färgtonen beroende på grundfärg. De har blå ögon, rosa hud, och kan ibland ha lite ‘freckles’ (fläckar likt de som champagne färgade hästar har) runt öga, mule och kroppsöppningar. Detta är en recessiv gen, dvs det behövs två av den för att synas. Detta betyder att om två ‘normalfärgade’ åsnor som båda bär på ‘ivory’ genen (utan att den syns) paras, kan dessa ge en 'helvit' åsna. Denna gen är inte direkt jämförbar med creamgenen hos hästar. Exempelvis så saknas det som skulle vara 'isabeller' och 'gulbruna' hos åsnan, kanske på grund av att red ('fux') och bay ('brun') är relativt ovanligt.

Det kan också vara så att ivory är inte alls som creme hos hästar. Kan vara så att det är mer likt dilute genen 'pearl'. Av Amerikanska Åsne & Mula föreningen fick jag höra att så här långt har de bara funnit BEW:s från föräldradjur med ‘blackbased genotypes’ dvs svart och brun (EE eller Ee).

Ivory Vildtyp I+ Dominant Fullfärgad
Ivory Ii Recessiv Dilute med gulaktig ton, rosa hud, mörkare detaljer som ål etc, blå ögon


Dominantvit

Sällan är åsnor helt vita, och det är inte förren på senare tid som termen 'dominantvit' uppkommit för att reflektera likheten med dominantvit som man kan hitta hos hästar. Dessa åsnor har vit hårem, rosa skin och mörka ögon. 'Vit' är ofta felaktigt använd för åsnor som är 'ivory' liksom för helvita åsnor (som är vita av andra skäl, tex spotted).

Båda typer (ivory och spotted) finns hos åsnor och det är därför viktigt att separera dessa då de skiljer sig från varandra genetiskt. Åsnor som är vita med bara lite svagt färgade områden på grund av 'spotted' kallas 'frosted spotted white' då de kombinerar karaktären av både spotted och frosted (roan). En helvit åsna finns i en vild population på ön Asinara, nordväst om Sardinien. Dessa åsnor saknar pigment i skin, hår och ögonfransar och är som sagt helvita. Till skillnad mot dominantvita åsnor har dessa blå ögon och är bland annat känsliga mot solljus.

Dominantvit Ww Dominant Vit hårrem, rosa hud, mörkfärgade ögon
ww Recessiv Normal färgad.
WW Med stor sannolikhet dödlig.


Cameo

Denna färg, Cameo som Sponenberg kallar den i sin bok, kommer från en linje av åsnor i Australien, och det är fortfarande en ny färg som man inte vet så mycket om. De två hingstar man känner till med denna färg har gett cameo färgade föl med olika sorters färgade åsneston. Cameo bleker grundfärgen samt åsnans ögon till ljust bärnstensfärgade.

Färger verkar likna champagne/pearl hos hästar och likt dessa varierar färgen utefter åsnans grundfärg. Bör ses som mycket ovanlig!

Cameo Cameo CamC Dominant Dilute som bleker grundfärgen, hud samt ögon
Vild typ Cam+ Recessiv Normal färgad.


(White) Spotted

Få ‘spotted’ eller fläckiga åsnor har vita ben, dessa har dock ofta stora vita tecken i ansiktet. Vita fläckar tycks börja bak på åsnan och sträcker sig sen framåt mot huvudet. I grova drag kan det vitas utbredning liknas vid en ‘frame overo’ teckning hos hästar där det vita endast är på djurets sidor och är ofta symmetriskt (mest vitt eller mest ‘färgat’). Ett eller flera ben på en ‘spotted’ åsna saknar vitt. Minimalt tecknade (sk ‘Masked Spotting Factor’) har oftast bara en bläs. Strumpor förekommer bara hos åsnor som är ‘spotted’.

Det räcker med en "spotted gene" dvs en heterozygot (nWs eller Ss) då homozygot (WsWs eller SS) tycks vara som Lethal white hos hästar - dödligt.

Tyger
- Denna typ av ‘spotted’ ger en mestadels vit åsna, fläckarna är mindre och rundare än vanligt. Många av dessa fläckar har även ‘halo’ runt dom, dvs som en svagt färgad/stickelhårig ring. Dessa fläckar är ofta belägna på åsnans framdel som till exempel nacken och halsen, ofta på halsens översida, till skillnad från vanligt fläckiga åsnor.

(White) Spotted nWs eller Ss Dominant Fläckig
ww eller ss Recessiv Ej fläckig
WsWs eller SS Med stor sannolikhet dödlig.


Roan

Denna typ kan liknas vid både hästens konstantskimmel och avblekbar skimmel med vissa skillnader beroende på typ. Huvudet är exempelvis inte mörkare och benen är ofta helt vita. ‘Roan’ ger vita hår spritt över alla kroppsdelar, såsom huvud och ben. Man och svans oftast mörka men med vissa vita hår. Kroppen kan efter en tid bli helt vit. De skiljer sig från White (BEW) genom sina mörka ögon och att de har mörkt skin.

Black + Roan = Blue roan
Bay or Russet + Roan = Red roan
Red/Sorrel + Roan = Strawberry roan
Grey dun + Roan = Grey roan

Dappled Roan - I denna variation av roan förblir huvud och ben ljusa medan kroppen får så kallade ‘reversed dapples’ (eller ‘inverterad apelkastning’ på svenska) dvs mörka fläckar på en ljusare bakgrund. De liknar dock den apelkastning hästar kan få, dvs ljusa fläckar på mörk bakgrund.

Frosted Roan - Denna typ gör kroppen vitare och vitare över tid (som avblekbar skimmel hos hästar) och ger i slutändan helt vita åsnor (med mörk hud) och mörka ögon. I vissa fall kan ‘fläckar’ med mer koncentrerad (kvarvarande) färgad hårrem finnas kvar bland stickelhåren.

Frosty Roan - Vita hår endast på ansikte och ben.



Vita tecken

Vita tecken på åsnor är mer sällsynt än på hästar. I de flesta fall då en åsna har vita tecken på benen eller större vita tecken på huvudet (mer än en stjärn) är det ofta en indikering på en minimalt uttryck av ‘Spotted’. Spotted tecknade åsnor har inte alltid vita ben, även om strumpor mm kan finnas.


Pälslängd

Denna tabell gäller främst längden på hårlaget
för den franska åsnerasen Poitou.
nLH1 Bärare - 1 kopia av Long hair 1 allele. Åsnan har kort päls.
nLH2 Bärare - 1 kopia av Long hair 2 allele. Åsnan har kort päls.
LH1/LH1 2 kopior på Long hair 1 allele. Åsnan har lång päls.
LH2/LH2 2 kopior på Long hair 2 allele. Åsnan har lång päls.
LH1/LH2 1 kopia vardera av varje Long hair allele. Åsnan har lång päls.


Källor

Equine Color Genetics - D. Phillip Sponenberg, Rebecca Bellone, 2017
Donkey Color Genetics - D. Phillip Sponenberg, 2004
Donkey Coat Color - ucdavis
Donkey Color Genetics
Blueeyed white
Dominant White/Hair length - ucdavis

OBS: Hästarna/ponnyerna/åsnorna och aktiviteterna som hålls här, är ENDAST för underhållning/nöje och är inte associaterat med de riktiga rasregistrena för raserna nämnda på denna sida. Hästar och ponnyer som refereras här är INTE riktiga; de är endast modeller eller pappersidentiteter. Alla riktiga hästar och ponnyer som nämns förekommer ENDAST för stamtavleintressets skull och är markerade med -r efter deras namn, och användandet indikerar INTE någon som helst form av ägandeskap till dessa riktiga hästar, ponnyer och åsnor. Inte heller indikerar det riktiga avkommor till nämnda riktiga hästar, ponnyer och åsnor.
KOM IHÅG! : Sammanställaren av denna information har ingen kontroll över användandet av de riktiga hästarna, ponnyerna och åsnorna till dessa identiteter (om inte ägda av sammanställaren själv).

Copyright © 2015-beyond - All Rights Reserved

Template by OS Templates