Svenska Modellhästregister

  • Start
  • Hur du gör för att registrera
  • SMLR Nyregistering/Ändring
  • REGISTRET ONLINE*
  • Ras, typ och kategori
  • Åsnans färger
  • Åsnehybrider
  • Kontakt


Svenska Modell Långöronregistret
  • Långöron start
  • SMLR Nyregistering/Ändring
  • REGISTRET ONLINE*
  • Ras, typ och kategori
  • Åsnans färger
  • Åsnehybrider
(*Lösenord krävs, öppnas i ny flik)



Svenska Modell Långöronregistret

Hee-haw!

I detta register så registeras alla typer av åsna, från liten miniature till stor mammuth åsna. Dessutom registreras även åsnehybrider, vanligtvis mulor och mulåsnor, men även zedonker - dvs avkomman mellan åsna och zebra kan registreras.

Dessa hybrider kommer ses som sterila även om det i verkliga livet har förekommit att vissa mulor/mulåsnor fått avkomma. Det mest vanliga - och rekomenderade - för hybridhingstar är att dessa kastreras och det är följdaktligen även rekomendationen även för modellåsnehybriden.

I menyn så kan du läsa mer om de olika typerna som finns i registret, åsnans färger samt mer om olika hybrider. Med bland informationen finns även några raser av både tama och vilda åsnor, dock så delas åsnorna i registret mer in typ kategorier. Jag har lagt särskilt stor vikt på att informera om färgerna då det inte finns så mycket forskning eller tillgängligt tryckt material på åsnans färger - allafall inte om man jämnför med detsamma gällande hästfärger.

Givetvis kan det förekomma faktafel men jag gjort mitt bästa för att ge så korrekt information som jag kunnat och jag har länkat varifrån min information har kommit. Om du skulle hitta ett sakfel som du kan ge mig en referens till (så jag ser att jag fått fel uppgift) eller kanske bättre, mer lättförståligt ordval/beskrivning mottas detta tacksamt. Detta bör dock kunna styrkas på ett bra sätt, dvs inte någons privata tankar utan någon det bör vara någon som är väl insatt i raserna eller från en verifierad källa, tex rasförening eller författare med välgrundad forskning bakom.

A, B eller C

Modellåsnor med eller utan modell och som kan verka i avel samt mulor/mulåsnor och zebroider stambokförs med ett stamboksnummer. Likaså kan valacker registreras och få ett nummer. De särskiljs i registret genom en bokstav i slutet av deras registeringsnummer, A för hingstar, B för ston samt C för valacker(/kastrerade ston).

Införandet sker i den ordning som anmälningarna inkommer. Registrera GÄRNA dina valacker så stonas föllistehistorik blir så komplett som möjligt - givetvis gäller detta även för fadershingstarna. Glöm INTE att ange riktiga åsnors eventuella stamboksnummer samt med "-r" efter deras namn, likaså modellåsnors stamboksnummer. Det gör det mycket enklare och snabbare för mig när jag skriver in dina åsnor! (Det kan finnas åsnor med samma namn, så ett nummer hjälper långt att hitta den rätta). Nog för jag vet att det är svårt att hitta riktiga åsnors nummer ibland, men finns det där du hittade "din" åsneförälder, skriv gärna ned det, tack.

Du får lösenordet till onlinedatabasen genom att kontakta mig via formuläret.

OBS: Hästarna/ponnyerna/åsnorna och aktiviteterna som hålls här, är ENDAST för underhållning/nöje och är inte associaterat med de riktiga rasregistrena för raserna nämnda på denna sida. Hästar och ponnyer som refereras här är INTE riktiga; de är endast modeller eller pappersidentiteter. Alla riktiga hästar och ponnyer som nämns förekommer ENDAST för stamtavleintressets skull och är markerade med -r efter deras namn, och användandet indikerar INTE någon som helst form av ägandeskap till dessa riktiga hästar, ponnyer och åsnor. Inte heller indikerar det riktiga avkommor till nämnda riktiga hästar, ponnyer och åsnor.
KOM IHÅG! : Sammanställaren av denna information har ingen kontroll över användandet av de riktiga hästarna, ponnyerna och åsnorna till dessa identiteter (om inte ägda av sammanställaren själv).

Copyright © 2015-beyond - All Rights Reserved

Template by OS Templates